«Підтримка органічного виробництва в Україні: механізм 2021 року та нові перспективні напрямки»

13 квітня 2021 року спеціалісти Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики облдержадміністрації взяли участь у круглому столі на тему: «Підтримка органічного виробництва в Україні: механізм 2021 року та нові перспективні напрямки». Захід відбувся у форматі ZOOM конференції, організованої Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України спільно з Федерацією органічного руху України та за підтримки проекту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства».

Основною метою зібрання було ознайомлення учасників із можливостями державної підтримки органічного виробництва в Україні, механізмами запровадження та реалізації регіональної підтримки органічного виробництва, а також перспективами щодо розширення напрямків такої державної підтримки на наступні роки.

Представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України ознайомили учасників заходу з напрацюваннями проєкту Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки виробників органічної сільськогосподарської продукції.

Також німецький експерт, колишній працівник Міністерства сільського господарства землі Північний Рейн-Вестфалія Німеччина, розповів про підтримку органічного сільського господарства Німеччини і ЄС, поділився досвідом її впровадження та засвоєними уроками.

До обговорення активно долучалися представники структурних підрозділів облдержадміністрацій, які виконують функції розвитку агропромислового сектору у регіонах та мають Програми підтримки органіки за рахунок коштів обласних бюджетів.

Одним із запрошених спікерів круглого столу був представник Житомирщини, депутат Житомирської обласної ради, голова Постійної комісії Житомирської облради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села; засновник ПП «Галекс-Агро», ТОВ «Органік мілк», ТОВ «Органічний м’ясний продукт» – Олександр ЮЩЕНКО. У своєму виступі він окреслив стан та перспективи розвитку органіки у Житомирській області, навів основні проблеми, які виникають у органічних виробників та запропонував підвищити роль державної підтримки органічних товаровиробників.

Підводячи підсумки конференції, всі учасники були єдині в думці щодо необхідності впровадження державної підтримки органічних виробників, розширення її напрямів та удосконалення чинної нормативно-правової бази щодо діяльності та сертифікації виробників органічної сільськогосподарської продукції.


Розробка веб-сайту