Умови надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”

Умови надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”

 

За ініціативи Президента України запроваджено Програму підтримки легального бізнесу, який постраждав від запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів під час пандемії COVID-19, шляхом стимулювання попиту серед громадян.

Програмою передбачатиметься надання державою підтримки в розмірі 1 000 гривень повнолітнім громадянам. За ці кошти громадяни зможуть придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей або купити квитки для мандрівок усередині країни – на внутрішні авіа- та залізничні рейси, а також придбати книги.

Обов’язковою вимогою участі громадян у Програмі є наявність так званого «зеленого сертифікату», підтвердженого у мобільному застосунку Дія.

Взяти участь у Програмі на першому етапі можна буде через мобільний застосунок Дія.

З 13 грудня стартував пілот проєкту. Тобто у користувачів Дії з'явиться можливість подати заявку на гроші вже з 13 грудня.

Офіційно програма має запрацювати з 19 грудня. У цей день у додатку Дія у всіх людей, які вже мають ковід-сертифікати, з'явиться додаткова опція "єПідтримка".

Громадянин, що бажає взяти участь у Програмі, в Дії обирає послугу «єПідтримка», проходить перевірку на відповідність встановленим критеріям відкриває віртуальний рахунок в онлайн-банку, отримує на нього гроші та витрачає їх на покупку послуги у суб’єкта господарювання, що бере участь у Програмі. Таким чином, громадянин отримає безкоштовну послугу, а підприємець отримає гроші від держави.

Банки-партнери Програми: А-Банк, Альфа Банк, монобанк, приватбанк, укргазбанк.

Віртуальні рахунки – безкоштовні, комісій за обслуговування не буде. Більшість операцій в Дії здійснюється автоматично. У подальшому планується запустити оффлайн-сервіс.

Така Програма дозволить здійснити підтримку сфер діяльності, які постраждали від карантину більше за інших, а саме: заклади культури, заклади фізкультурно-оздоровчого спрямування і внутрішні пасажирські перевезення, придбання книг. У подальшому планується збільшити перелік сфер діяльності.

До Програми можуть долучитися суб’єкти господарювання, які надають послуги у зазначених вище сферах. Бізнес, який братиме участь в програмі, має бути легальним.

Звичайно, базовий інструмент – це "Дія", додаток чи портал. Але будуть запропоновані також і офлайнові інструменти, щоб використати ці кошти, – для тих, хто поки не користується "Дією". Однак станом на зараз додатком і порталом "Дія" користуються вже більш як по 10 мільйонів людей.

Урядом опрацьовується механізм отримання коштів для українці поважного віку 60+ – а саме вони найбільше потребують державної підтримки – могли використати кошти від держави на купівлю ліків.

Термін дії Програми становитиме 1 рік (з 19.12.2021 до 18.12.2022).  

Додатково: Передбачається, що обсяг коштів на цілі Програми у 2021 р. становитиме 8 млрд грн. 8 грудня 2021 року Президент України підписав закон про внесення змін до державного бюджету-2021, згідно з яким 8 млрд грн виділять для надання допомоги вакцинованим у межах програми єПідтримка.

9 грудня 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив Постанову №1272 «Деякі питання надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”», якою визначено Порядок надання такої допомоги та Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”. https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-nadannya-dopomogi-a1272

На першому етапі програма реалізовуватиметься з 19 грудня через застосунок Дія. Українці зможуть оформити віртуальні картки, які будуть розроблені спеціально для виплат. Оформлення картки «єПідтримка» безкоштовне і без жодної плати за обслуговування. Витратити 1000 грн можна буде на визначений перелік послуг»

Для отримання виплат на першому етапі треба подати заявку в Дії до 29 грудня 2021 року.

 

Поширені запитання громадян

 

Для чого започаткована програма?

Президентом України ініційовано програму підтримки бізнесу, який зазнав втрат під час карантину.

Держава вдячна тим людям, які вакцинувались, і пропонує за рахунок коштів, наданих за участь в кампанії вакцинації, підтримати підприємства зі сфери культури, спорту, перевезень. Бізнес не тільки бачитиме увагу держави, а й лояльність своїх клієнтів.

 

Хто зможе отримати 1000 грн?

Виплати отримають усі повнолітні громадяни України, які мають повний  курс вакцинації, незалежно від того, коли вони робили такі щеплення.

Ця тисяча гривень не буде оподатковуватися, отримання коштів не є перешкодою для нарахування субсидій.

Обов’язковою вимогою є отримання 2 доз антиковідних вакцин (підтвердження у додатку Дія або офіційним документом про вакцинацію). Не зволікайте, генеруйте сертифікати зараз.

Яким чином 1000 грн отримуватимуть ті громадяни України, які наразі не мають додатка ДіЯ?

Програма реалізовуватиметься в декілька етапів. Одразу від початку програми (1 етап) отримання коштів відбуватиметься через додаток ДіЯ. Це - найшвидший і найпростіший спосіб. На другому етапі (3 квартал 2022 року) буде запропоновано альтернативний механізм нарахування офлайн, над яким зараз працюють.

 

 

Як можна буде отримати виплату: 

  • Оформіть спеціальну картку єПідтримка в одному з банків партнерів. Після старту банки додаватимуться щодня. Оформлення картки безоплатне як онлайн, так і офлайн у відділенні банку. Використати вже наявний рахунок  неможливо.
  • Завантажте застосунок Дія та авторизуйтесь у ньому.
  • Переконайтесь, що у вас є «зелений» COVID-сертифікат про дві дози вакцинації. Зверніть увагу, що сертифікат, отриманий на порталі Дія, чи паперовий від сімейного лікаря не підходять для отримання виплат. Отримати COVID-сертифікат у застосунку Дія зараз можна як і з ID-карткою, так і з паспортом-книжечкою.
  • Зайдіть у розділ Послуги та виберіть єПідтримку. 
  • Виберіть для виплати картку єПідтримка. Очікуйте зарахування коштів від Мінекономіки

 

Чи буде якийсь часовий ліміт на те, щоб витратити цю 1000 грн?

Громадянин може скористатися нарахованою сумою протягом 4 місяців після дня надходження коштів. У разі невикористання сума буде повернена державі.

Програма бонусних нарахувань розпочнеться з 19 грудня та триватиме впродовж наступного року.

 

Чи можна отримати 1000 грн, якщо не має COVID-сертифіката в Дії?

Послугу можна отримати лише за наявності «зеленого» сертифіката вакцинації в застосунку Дія.

Є два щеплення, але COVID-сертифікат не відображається в Дії. Що робити?

У разі, якщо маєте повний курс вакцинації (2 дози), проте у Дії він не відображається:

  1. Переконайтеся, що використовуєте останню версію застосунку Дія.
  2. Зверніться до лікаря, який вносив дані в Єдиній системі охороні здоров’я, щоб перевірити правильність внесених даних у реєстр.

Як діяти, якщо сума до оплати понад 1000 гривень?

Надавач послуги може розділити оплату на частини, одна з яких відповідатиме сумі коштів на спеціальній картці.

Що відбувається із залишком суми, якщо оплата була менша як 1000 гривень?

У разі, якщо на кінець терміну (4 місяці з дня отримання коштів) на спеціальній картці залишаться невитрачені кошти, вони повернуться до державного бюджету.

Чи можна витратити кошти в декілька платежів у різних категоріях?

Витрачати 1000 грн можна в різних надавачів послуг, не обов’язково одноразово.

Наприклад:

Отримали на картку 1000 гривень.

Придбали квиток на потяг за 560 гривень (залишок — 440 гривень).

Придбали квиток у театр за 150 гривень (залишок — 290 гривень).

Хочете придбати фітнес-абонемент за 500 гривень. Сплачуєте 290 гривень зі спеціальної картки та доплачуєте додатково 210 гривень.

Яким нормативно-правовим актом регулюється?

 Закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо надання допомоги в рамках Програми єПідтримка, Постанова Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2021 р. № 1272

Де можна придбати книжки в межах єПідтримки?

Книжки можна придбати лише в книгарнях, МСС (код категорії продавця) яких відповідає зазначеним у постанові категоріям бізнесу. Можна придбати книжки в книгарнях, але не можна в продуктовій крамниці чи на заправці.

 

Поширені запитання бізнесу

 

Відбір підприємств-учасників програми

Головна ідея програми – не тільки заохотити вакцинуватись, а й підтримати бізнес, який постраждав від пандемії.

До програми плануємо залучити підприємства будь-якої форми власності, що є резидентами України, юридичні особи та фізичні особи-підприємці.

Зараз тривають консультації з бізнесом, ми зацікавлені, щоб коло учасників було якнайширшим.

Для участі підприємствам потрібна наявність платіжного терміналу або онлайн точки продажів, відповідність основній діяльності та MCC-коду (код категорії продавця), перелік яких визначено постановою КМУ від 09 грудня 2021 №1272.

Відбір здійснюватиметься на підставі MCC-кодів (код категорії продавця). Додаткової реєстрації для компаній  для участі в програмі не потрібно.

МСС код –  це код, який закріплюється за платіжним терміналом банком, використовується для класифікації бізнесу за видами товарів або послуг, які він надає

Що робити, якщо клієнт не може провести оплату з 1000 гривень єПідтримки?

Перевірте, чи відповідає ваш бізнес вимогам програми. Якщо так — зверніться до банку, який видав термінал або використовується для еквайрингу в інтернет-крамниці.

Що робити, якщо сума послуги більша за залишок суми на карті клієнта?

Оплату можна розбити на дві частини: перша — сума залишку на карті клієнта, друга — власні кошти клієнта.

Чи можуть клієнти повернути товар, що придбали коштом 1000 грн єПідтримки?

Так, це звичайна покупка, тож товар або ненадану послугу клієнти можуть повернути назад. Для цього їм потрібно звернутися до продавця.

Як зарахувати назад кошти за повернений товар?

Повернення коштів за неотриманий товар (ненадану послугу) здійснюється в тій формі оплати, у якій була здійснена розрахункова операція. Деталі щодо повернення надає продавець.

 

Корисні інтернет-посилання

 

Інформація щодо ключових аспектів  реалізації Програми "єПідтримка" https://e-aid.diia.gov.ua/ 

 

Постанова КМУ від 09 грудня 2021 р. № 1272 «Деякі питання надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”»

https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-nadannya-dopomogi-a1272

 

Вебінар «Робота ЦНАП під час локдауну: як допомогти відвідувачам згенерувати Covid-сертифікат?» https://cutt.ly/jYG4sGj

 

Вебінар «Розяснення порядку отримання допомоги в рамках програми «єПідтримка» https://youtu.be/xPnrzwiijoY 

 

 

 

 


Розробка веб-сайту