Черговий семінар з питань недопущення потрави бджіл відбувся за участю територіальних громад Бердичівського району

22 лютого відбулася онлайн нарада за участі представників Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики, Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області,  територіальних громад, сільськогосподарських підприємств та пасічників  Бердичівського району.

Ключовими питаннями наради стало обговорення алгоритму взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади, обов’язковість дотримання всіх умов під час здійснення обробки полів засобами захисту рослин, а також відповідальності за неналежне використання аграріями агрохімікатів.

«Проведення таких нарад показало свою ефективність у минулому році і саме тому Департаментом організовано проведення семінарів в усіх районах в поточному році. При кожній громаді мають бути створені  комісії, до складу яких мають бути включені аграрії, бджолярі, фахівці Держпродспоживслужби, правоохоронці, представники органів місцевого самоврядування, які мають встановлювати факти загибелі бджіл, в тому числі ініціювати питання щодо покарання за неконтрольоване використання хімічних засобів й за отруєння бджіл», — відмітила Наталія АРЕНДАРЧУК, директор Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики.

Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби Ігор ВОЛКІВСЬКИЙ наголосив на необхідності реєстрації пасічників як в органах місцевого самоврядування, так і в територіальних управліннях Держпродспоживслужби у регіоні. Також він зазначив, що вся необхідна інформація щодо отримання паспорта пасіки та проходження протиепізоотичних обстежень розміщена на сайті Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області, де всі зацікавлені можуть з нею ознайомитися.   

У дискусії взяли участь пасічники Бердичівського району, які висловили своє бачення взаємодії з аграріями.

Важливу увагу було приділено питанням державної підтримки юридичних та фізичних осіб, які працюють в агропромисловому секторі регіону за рахунок коштів державного та обласного бюджетів у розрізі напрямків. Зокрема, було озвучено суми спеціальної бюджетної дотації за утримання бджолосімей фізичними особами та суб’єктами господарювання Бердичівського району та підкреслено можливість покращення показників за умови спільної, злагодженої роботи всіх учасників семінару.


Розробка веб-сайту