На базі Поліського національного університету відбувся двотижневий курс лекцій для сільських жінок-фермерок

Протягом 9-20 жовтня поточного року на базі Поліського національного університету за спонсорської підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) у рамках регіонального офісу міжнародного співробітництва (РОМС)  відбувся двотижневий курс лекцій для сільських жінок-фермерок.

Таке навчання особливо актуальне в умовах сьогодення, оскільки однією з найпоширеніших форм підприємництва в аграрному секторі є фермерські господарства.

В  обробітку фермерських господарств області сконцентровано близько 81 тис. га сільськогосподарських угідь.

За останніми статичними даними (станом 01.07.2023 року) у регіоні зареєстровано 1289 фермерських господарств, у тому числі у 2023 році – 18 господарств.

Фермерськими господарствами вирощується 8% зернових і зернобобових культур, 1% картоплі; виробляється понад 2% молока; 1,3% яєць;  вирощується та реалізується у живій вазі понад 4% худоби та птиці.

Саме в цій категорії господарств області щорічно утримується понад 5 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі 2,5 тис. корів; понад 9 тис. голів свиней.

Загалом фермерськими господарствами виробляться 5% від загального обсягу виробництва валової продукції по області.

Майже 100 агроформувань в нашій області очолюють жінки.

Українські жінки – талановиті та працьовиті, і навіть під час війни продовжують розвивати свій бізнес.  Робота у надважкий час потребує нових знань та умінь, і, звісно, фінансової підтримки.

Саме тому даний захід спрямований на підвищення поінформованості жінок у фермерстві щодо сучасних методів ведення агробізнесу, досягнення науки і техніки в галузях агропромислового комплексу та можливостей залучення міжнародних грантових коштів.

Учасники семінару отримали два тижні активного спілкування та обміну досвідом, нові знання та враження. Також відвідали ПП «Імпак» та ТОВ «Сіріус», де ознайомилися із господарською діяльністю підприємств, оглянули плантації  та ознайомилися з технологією збору винограду  і горіхів.

Жінки-фермери висловили побажання зробити подібні заходи регулярними, а організатори зазначили, що жіноче лідерство сьогодні, як ніколи, потребує інвестиційної, фінансової, маркетингової та інформаційної підтримки.


Розробка веб-сайту