Агропромисловий комплекс Житомирської області поєднує в собі виробництво сільськогосподарської продукції її збереження, переробку і реалізацію, є основою формування продовольчих ресурсів країни та забезпечення продовольчої безпеки.
Загальна площа земель сільськогосподарського призначення по області становить 1286,6 тис. га, що займає понад 50,6 % земельного фонду регіону, із них 80 % площ - це зона Полісся.
Виробничу діяльність у агропромисловому комплексі області здійснює 1272 сільськогосподарських підприємств, із них 636 фермерських господарств, 177 тис. особистих селянських господарств та понад 150 підприємств харчової промисловості.
В сільськогосподарському виробництві і харчовій промисловості зайнято 25 тис. штатних працівників, та 177 тис. осіб задіяно в особистих селянських господарствах.
2023 рік, другий рік повномасштабної війни за об’єктивними причинами був достатньо складним для агропромислового комплексу області зокрема. Кожного дня наші аграрії доводили свою стійкість, сміливість у боротьбі з викликами війни, яка порушила більшість вибудованих роками технологічних процесів та логістичних ланцюжків.
Незважаючи на всі труднощі та загрози, попередній рік став кращим за більшістю показників, у порівнянні з 2022 - першим роком війни. Проте не досягнуто довоєнних показників.
За оперативними даними у 2023 році зернові та зернобобові культури у всіх категоріях господарств області зібрані на площі 453,9 тис. га, валовий збір складає 2,5 млн. тонн, що на 548,6 тис. тонн більше, ніж у 2022 році, середня урожайність склала 55,9 ц/га, що на 12,5 ц/га більше ніж у 2022 році.
Ранні зернові та зернобобові культури зібрані на площі 202,4 тис. га, намолочено 869,2 тис. тонн зерна, що на 9,1 тис. тонн більше, ніж у 2022 році, середня урожайність становить 42,9 ц/га, що на 5,4 ц/га більше, ніж у 2022 році.
Серед технічних культур соняшник зібраний на площі 181,1 тис., намолочено 407,5 тис. тонн насіння, середня урожайність 22,5 ц/га.
Сою зібрано на площі 182,1 тис. га або 100% при середній урожайності 22,0 ц/га намолочено 400,6 тис. тонн.
Цукровий буряк викопано на площі 18,6 тис. га, накопано 837,0 тис. тонн солодких коренів при середній урожайності 450,0 ц/га.
Ріпак зібрано на площі 39,9 тис. га, намолочено 117,7 тис. тонн насіння, середня урожайність складає 29,5 ц/га.
Картоплю зібрано на площі 97,8 тис. га, накопано 2055,9 тис. тонн бульб, середня урожайність складає 210,2 ц/га.
Овочебаштанні культури зібрані на площі 17,9 тис.га, зібрано 383,8 тис. тонн, середня урожайність складає 214,4 ц/га.
У галузі тваринництва за статистичними даними на 01.01.2024 по всіх категоріях господарств у порівнянні до 01.01.2023 спостерігається невеликий спад поголів’я великої рогатої худоби та овець і кіз. А саме: чисельність великої рогатої худоби зменшено на 14,5 % (у т.ч. корів на 10,2 %); овець і кіз – 12,5%.
Разом з тим у всіх категоріях господарств на 01.01.2024, у порівнянні до 01.01.2023, збільшено чисельність свиней на 25,5%, птиці свійської – на 1,1%.
У сільськогосподарських підприємствах області на 01.01.2024 на рівні показника попереднього року залишилося чисельність поголів’я великої рогатої худоби, зросло поголів’я свиней– на 21,4 тис. голів або на 36,6%, птиці – на 42,1 тис. гол. або на 7,4%,
Станом на 01.01.2024 року в усіх категоріях господарств області утримується:
великої рогатої худоби – 108,1 тис. голів;
у т. ч. корів – 73,9 тис. голів;
свиней – 138,1 тис. голів;
овець і кіз – 16,8 тис. голів;
птиці – 6807,6 тис. голів.
У рейтингу по чисельності поголів’я великої рогатої худоби область перебуває на 8-му місці, корів – 6-му, свиней – 17-му, овець і кіз – 20-му, птиці – 9.
У 2023 році всіма категоріями господарств вироблено:
424,4 тис. тонн молока, що на 39,8 тис. тонн або на 8,6% менше, ніж у 2022 році, у т. ч. сільськогосподарськими підприємствами області вироблено 128,8 тис. тонн молока, що на 5,3 тис. тонн або на 4,3 % більше попереднього року;
686 млн штук яєць, що на 5 млн штук або на 0,7% менше 2022 року, з них сільськогосподарськими підприємствами від птиці свійської одержано 85,1 млн шт. яєць, що на 0,2 млн шт. або на 0,2% менше.
У 2023 році всіма категоріями господарств реалізовано на забій 67,8 тис. тонн худоби і птиці у живій вазі, що на 0,9 тис. тонн або на 1,3% більше, ніж у 2022 році.
По обсягах виробництва молока область перебуває на 6-му місці, яєць – 4-му, реалізації худоби і птиці – 14 місці серед регіонів держави.
Харчова промисловість – потужний сектор агропромислового комплексу Житомирщини. Галузь перероблення сільськогосподарської продукції та виробництва харчових продуктів традиційно займає провідну роль в економіці області. Середньорічний обсяг реалізації продукції підприємствами галузі за останні роки постійно зростає. Так, у 2023 році підприємствами харчової та переробної промисловості області вироблено продукції на суму майже 20 млрд. грн або 30 % від загальних обсягів всієї реалізованої промислової продукції (розрахункові дані).
В області галузь представлена м’ясопереробною, молокопереробною, рибопереробною, зернопереробною, хлібопекарською, кондитерською, цукровою, спиртовою, пивоварною та комбікормовою галузями. В галузі харчової та переробної промисловості області функціонує понад 150 суб’єктів господарювання різних форм власності, на яких зосереджено 10,5 тисяч працюючих.
Незважаючи на військову агресію російської федерації, в області продовжують працювати практично всі підприємства харчової галузі. Виробники постійно оновлюють та розширюють асортимент продукції, працюють над підвищенням її конкурентоспроможності шляхом удосконалення матеріально-технічної бази підприємств.
Виробництво хлібобулочних виробів в області здійснюють понад 40 суб’єктів господарювання, у тому числі 5 акціонерних товариств. Загальна проектна потужність хлібозаводів становить 350 тонн хлібобулочних виробів на добу, що повністю покриває продовольчу потребу у даному продукті.
Станом на грудень 2023 року підприємства галузі, враховуючи потребу і замовлення закладів торгівлі, виготовляли на добу близько 100 тонн хліба та хлібобулочних виробів.
Існуючі на 12 молокопереробних підприємствах потужності дозволяють переробити 1500 тонн молока за добу.
М’ясопереробна галузь області нараховує понад 30 підприємств різних форм власності, які спроможні виробити за рік понад 400 тис. тонн м’яса в забійній вазі за рік та 20 тис. тонн ковбасних виробів і копченостей.
Дефіциту у продуктах харчування на сьогодні в області немає. Харчові підприємства мають змогу задовольнити попит як населення області, так і інших регіонів України, а також забезпечити суттєвий експорт продукції на зовнішні ринки.
Для якісного зберігання сільськогосподарської продукції на території області функціонує розвинута інфраструктура по зберіганню зерна. Загальна місткість сертифікованих елеваторів та зерносховищ у сільськогосподарських та хлібоприймальних підприємствах Житомирської області складає понад 1,4 млн. тонн одночасного зберігання зерна. Також упродовж останніх років в області інтенсивно ведеться будівництво нових потужних елеваторних комплексів із використанням сучасних технологій. Навіть у таких складних умовах робота з удосконалення логістики зернового ринку продовжується. Станом на 01 січня 2024 року в області здійснюється будівництво 1 зерносховища та 3 зерноскладів.
Відновленими цукровими заводами області вироблено понад 60 тис. тонн цукру, що у повній мірі забезпечує потреби внутрішнього ринку.