15 травня 2018 року Департаментом агропромислового розвитку та економічної політики облдержадміністрації проведено навчальний семінар для фахівців підприємств харчової промисловості та громадського харчування області на тему «Обов’язки операторів ринку. Вимоги законодавства до закладів громадського харчування та малих виробників. Гнучкий підхід». Лекторами виступили експерти Проекту «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», який фінансується Європейським Союзом.
У семінарі взяли участь: Добідовська Яна Олегівна - заступник керівника проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» – старший експерт з питань європейського законодавства, Оглашенний Юрій Іванович - експерт з НАССР та простежуваності проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», Добринська Ніна Кантіївна - заступник начальника управління аграрного виробництва Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики облдержадміністрації, фахівці ДП «Житомирстандартметрологія», представники підприємств харчової промисловості та закладів громадського харчування Міністерства освіти і науки України (дошкільних та шкільних закладів), викладачі вищих та середніх навчальних закладів та інші зацікавлені особи.
.Під час семінару оператори ринку з виробництва харчових продуктів отримали грунтовні роз’яснення щодо практичного впровадження на виробництвах міжнародної системи безпечності харчових продуктів НАССР відповідно до діючого законодавства.
Довідково:
Система НАССР – це система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок, яка дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.
Відповідно до Закону України „Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” від 22 липня 2014 року № 1602-VII із змінами та доповненнями, а також інших доповнюючих нормативно- правових актів усі оператори ринку з виробництва харчових продуктів та напоїв в Україні починаючи з 20 вересня 2017 року і закінчуючи 20 вереснем 2019 року зобов’язані впровадити на виробництві систему НАССР.
З метою надання операторам ринку можливості переорієнтуватись на нові вимоги було визначено перехідні періоди. Так, для потужностей, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону – з 20 вересня 2017 року.
Для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки – з 20 вересня 2018 року.
Для малих потужностей було встановлено перехідний період в п’ять років – з 20 вересня 2019 року.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |