Житомирщина – лідер органічного руху України

22 квітня 2021 року відбувся ХХХХІІІ Регіональний Форум «Органічна Україна 2021. Житомир», організований громадською спілкою виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна» за сприяння Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Житомирської облдержадміністрації. Регіональні Форуми проходять у всіх регіонах нашої країни задля привернення уваги та посилення політичного діалогу на місцевому, регіональному та національному рівнях для сприяння розвитку органічного виробництва.

Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації Юрій ОХАНСЬКИЙ, директор Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Наталія АРЕНДАРЧУК, власник та генеральний директор компанії ПП «Галекс Агро» Олександр ЮЩЕНКО, директор групи компаній ТОВ «Органік мілк», ТОВ «Органічний м’ясний продукт» та ФГ «Домашня курочка» Олена СТРЕТОВИЧ, учасниками Форуму були представники АТ «Житомирський маслозавод «Рудь»,  ТОВ «Дача Органік»,  Національного поліського університету та ряд інших.

Директор Департаменту Наталія АРЕНДАРЧУК у своєму виступі зокрема відзначила, що Житомирщина є унікальним регіоном, єдиним у державі, який має всі сертифіковані види органічного виробництва: органічне рослинництво, тваринництво, бджільництво, переробка, дикороси, трейдерство та експорт. Також вона наголосила, що Житомирська облдержадміністрація всіляко сприяє підтримці органічного виробництва та органічних виробників у регіоні, зосередивши увагу на наявності фінансової підтримки за рахунок коштів обласного бюджету за  напрямками: відшкодування 50% вартості сертифікації відповідності органічного виробництва в межах 50 тис. грн одному суб’єкту господарювання та відшкодування 20 % вартості органічного насіннєвого матеріалу, але не більше ніж 400 грн на 1 га сертифікованих площ. Ураховуючи важливість даного питання для соціально-економічного розвитку області, органічне інноваційне виробництво визнано Стратегією розвитку Житомирської області на період до 2027 року основною смарт спеціалізацією регіону.

Власник та генеральний директор ПП «Галекс Агро»  та лідер органічного руху в регіоні Олександр ЮЩЕНКО відзначив позитивні зміни в державній політиці щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників, в тому числі органічних. Однак, поряд з цим, він відмітив і основні проблеми, які виникають у органічних товаровиробників та запропонував шляхи їх вирішення.

У ході дискусії Олена СТРЕТОВИЧ підняла важливе питання щодо необхідності впровадження органічних продуктів у дитяче харчування. Вона зауважила, що користується будь-якою нагодою для того, щоб популяризувати споживання органічної продукції серед широкого кола споживачів: у садочках, школах, вищих навчальних закладах.

Директор ТОВ «Дача Органік» Олександр ЩЕРБИНА поділився власним досвідом проходження процесу сертифікації відповідності органічного виробництва та співпраці з органами виконавчої влади у питання отримання часткового відшкодування вартості сертифікації з обласного бюджету, закликав органічні підприємства до участі в таких програмах.

Координатори органічного компоненту швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» навели приклади успішного впровадження органіки у всі сфери життя таких країн як Франція, Бразилія, США, зауваживши, що іноземний досвід вивчати не лише цікаво, але й корисно.

Представник Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Валентина ЗАЄЦЬ розкрила основні напрями державної підтримки органічного виробництва і фермерства у 2021 році, зосередивши увагу на перспективах підтримки органічних виробників за рахунок коштів державного бюджету у майбутньому.

Спікери, модератори та всі учасники Регіонального Форуму констатували, що Житомирщина – це  провідний регіон органічного виробництва, який має великий потенціал реалізації.


Розробка веб-сайту